Glädjebesked från och för Glimåkra!
4 december, 2017
Skaftväxling, en efterfrågad kurs
4 juni, 2018

Pressrelease 14 maj

Pressr-180514-1-300x300

Nu är sommarsäsongen igång på VävstolsMuseet. En lördag i slutet av april flätade

8 deltagare pil för trädgården i strålande sol under ledning av Eva Persson från Hässleholm.

VävstolsMuseets kursverksamhet är populärare än någonsin. Det här året har vi redan över 100 deltagare anmälda till de tolv kurserna som arrangeras. Många kommer långväga ifrån. Både Japan och USA kommer att vara representerade, men lika roligt är det att se vävare från området runt Glimåkra på kurserna.

Säsongens första vävkurs är avklarad. Det är IKAT – en uråldrig mönsterteknik i vävningen med populära Winnie Poulsen från Danmark som lärare. De 10 deltagarna kom från Norge, Danmark, Bornholm men också från närområdet som Osby och Hallaryd. Tekniken som ger intressanta mönster bygger på utsparning av vissa partier av garnet som sedan färgas i ett eller flera reaktiva färgbad. Den vita bomullsgarnet varpas och medan det sitter kvar på varpställningen knyter man för på olika sätt t ex med bast eller plastband, som ger helt olika resultat. Sedan är det dags för färgning. Omknytningarna tas bort och man anar det kommande slutresultatet som kommer först i vävstolen när inslaget möter varpen. Även inslaget kan färgas på liknande sätt. Då kallas väven för dubbel-ikat. Det största problemet var nog att få alla de små varpflätorna torra i veckans osäkra väderlek. Glada och nöjda åkte deltagarna hem med nya kunskaper och inspiration för egna vävuppsättningar. Kursen är populär och kommer att dubbleras i augusti. Än finns det några platser kvar.

Torsdag, fredag, lördag i vecka 21 blir det kurs i Taqueté med skaftväxling med Nina Floderus, Halland som lärare. Populärt ämne just nu!
Kursen dubbleras veckan därpå.

Samtidigt pågår tre fina utställningar.
Färgeffekt – ett enkelt sätt att skapa spännande mönster i väven fram t o m 3 juni. Nina Floderus som gjort utställningen visar här prov på både eget och andras skapande.

Foto: Britten Toftarp

Trådslöjdsartisten Britten Toftarps utställning Sagolikt och skimrande är en fantastisk exposé med 11 “brudkronor” inspirerade av olika traditioner och historiskt bruk.

En lekfull utställning med mängder av broderade Monster monterade på väskor i olika format bjuder Johanna Jalma på. De två sista utställningarna pågår t o m 9 augusti.

Den 10 juni blir det vernissage på naturfotograf Sven Perssons utställning Närproducerat landskap med bilder från Göinge.
Sven, som har sina rötter i Tockarp, Glimåkra, föreläser på samma tema kl 14.00 . Föreläsning 100:- Har du inte sett och hört honom skall du absolut ta chansen. Det blir en upplevelse utöver det vanliga.

// Lillemor Johansson

 

 

 

Skriv ut program här