Ett märkligt år – ett coronaår.
4 december, 2020
Göingeväven klar och utrullad
8 mars, 2021

Ju vackrare utkrusat, ju kärare fästman

6 juni – 18 juli 2021

en utställning om friargåvor och lin

Förr i tiden, i 1800-talets bondesamhälle, måste en flicka kunna spinna och väva för att bli gift. Fästmannen gav henne friargåvor. Det var skickligt skurna och vackert målade redskap som var användbara i det kvinnliga hemarbetet. En fin friargåva ”visade att pojken dög till något”.

I utställningen Ju vackrare utkrusat, ju kärare fästman visas bland annat fantastiska linfästen dekorerade med hästar, hjärtan och spiralformade pelare; blomstermålade skäkteträn med speglar och utskurna kulor; mangelbräden med hästhandtag och klappträn med hjärtan samt kärleksfullt slöjdade skyttlar och vävlunor. Utställningen bygger på Per Gustavsson fina samling av textila redskap. www.pergustavsson.nu


Litet som en lus, kläder hela kungens hus
ett berättarprogram där Per Gustavsson spinner och berättar –
vernissagedagen 6 juni och den 11 juli

Per spinner på sin spinnrock och berättar sagor, sägner och gåtor kring linet. Samtidigt som tråden växer fram mellan mina fingrar vävs berättelsens tråd.

Programmet passar såväl barn från 7 år, som ungdomar och vuxna. Beroende på lyssnarnas ålder blir lite olika varje gång. Hör om Flickan som fes, Kvinnan som spann åt trollet och vad hemskt som kan hända om man spinner en helgafton.