Gör ditt eget garn – fiberblandninger och spinnteknik
18 december, 2019
Fritt broderi
10 januari, 2020

Lapptäcken – The American Quilt

7 juni- 22 juli

Diane Ahnstedt
Amerikansk Kviltare

Jag är en amerikanska som träffade en svensk, flyttade till Sverige 1977 och läste till tandläkare.

Jag har alltid varit imponerad av kviltar och kunde bara drömma om att också få göra det själv en dag. För 30 år sedan provade jag på att sy ihop några, men när det stod ”kvilta som man önskar”, fattade jag ingenting. Jag knöt ihop dem utan att kvilta. Lapptäckstyger var också svåra att få tag i och mycket dyra här i Sverige.

Så, jag lärde mig att väva, måla korgar, näverslöjd, screentryck på tyg, blev mor till våra två söner, renoverade ett gammalt hus, och tog hand om alla mina patienter.

1999, fick jag ett eget syrum, plus vi började hälsa på min familj i USA varje år och jag köpte in många, många kilo tyg. Jag blev en seriös kviltare! Och jag älskade det! Det tillåter mig att utveckla mitt intresse för färg och skapande. Jag tycker om att lära mig både gamla och nya tekniker och syr huvudsakligen på maskin, men har även gjort en del handsömnad. Jag älskar att sy stora täcke,(över 4000 bitar) och mindre täcke. Jag tycker om utmaningar med nya idéer och problem. Men mest syr jag därför att det är så roligt och varierat, en perfekt hobby!

För tio år sedan, köpte jag en Gammill longarm för eget bruk, men det slutade med att det blev ett företag som hjälper andra kviltare med kant-till-kant kviltning. Det är väldig givande att hjälpa andra kviltare. Jag har alltid varit imponerad av kviltare som Claudia Pfeil, Judi Madsen, och Angela Walters, bl.a. Efter många kurser och tusentals timmar övning på mina egna kviltar, har jag också tagit på mig mer och mer special (custom) kviltning åt andra. För nio år sedan blev jag uppmuntrad att tävla i den svenska kviltshowen och jag vann 3:e pris. Jag var helt paff och jätteglad. Två veckor senare, hörde jag talas om en tävling till och sydde en ny tävlingskvilt där jag vann Publikens pris och 3:e pris. Att tävla är spännande men det kräver mycket tid, tankearbete, inkräktar på sömnen, och mycket arbete! Men det är ett sätt att utmana mig själv, prova nya saker och överraska domare och åskådare. En av mina tävlingskviltar fick vara max 1 1/2 m2. Min blev 11 meter lång och 12 cm hög! Den vann både Publikens pris och Domarnas pris vid Nordiska Kvilt Möte 2012. Denna kvilt ändrade jag något och sålde sedan till Värnamo Kommun där den kan beskådas i biblioteket på Gummifabriken.

Jag tycker också om att sprida glädjen av kviltning med vänner och andra kviltare där jag hjälper till med demonstrationer och kurser. Eller där jag ger bort min växande hög av färdiga kviltar!

Jag ser mig själv som en kviltambassadör! Det finns fortfarande så mycket som jag vill lära mig och göra!

”Beatles All You Need Is Love” fick 1:e pris här i Sverige 2016. Temat var Säg det i Toner och vår kammarkör höll på med en Beatleskonsert. Det var också en terrorattack i Paris. De tre sakerna påverkade stilen och budskapet av ”All you need is love!”

”Livets Linje” fick 2.e pris 2018 i den svenska tävlingen med ”linjespel” som temat. Jag gjorde även kvilten ”How To Make Love” för samma tävling. ”Droppen” fick 4:e pris i den svenska tävlingen med temat ”vattenblänk.”

2007 Blickfånget, Värnamo
2014 Blickfånget, Värnamo
2017 Gäst utställare, Ovansiljansmöte, Mora
2008-2019 Medlemsutställning, Galleri Hörle, Värnamo
2008-2019 Medlemsutställning, Sprätthönsen, Smålandsstenar
2010 Tredje Pris, Quiltköping, Lidköping
2010 Publikens Pris, Tredje Pris, Öresundsmöte, Malmö
2012 Publikens Pris, Domarnas Pris, Nordisk Quilt Träff, Aalborg, Denmark
2014 Tredje Pris, Quiltköping, Lidköping
2015 Fjärde Pris, Rikstäckesmöte, Stockholm
2016 Förste Pris, Quiltköping, Lidköping
2018 Andra Pris, Quiltköping, Lidköping
2019 Gästutställare, Sprätthönsen, Smålandsstenar
2019 Väggen, Gummifabriken, Värnamo