Nybörjar- och fortsättningskurs i vävning
1 november, 2018
Forma en tråd – blanda fibrer – spinn garn för att sticka och väva
1 november, 2018

Damast och opphämta med skälblad och dragrustning

23 – 28 september (6 dagar)

Damast och opphämta med skälblad och dragrustning
Uppsättning och vävning i olika typer av vävstolar. Även plockad damast.
Kursledare: Lillemor Johansson
Kursavgift: 3 000:- + material

Kursledare Lillemor Johansson är författare till boken ”Opphämta och damast” och har under sin tid på Vävstolsfabriken i Glimåkra på 70-talet varit med och tagit fram en del av den utrustning som vi idag använder vid damastvävning.
Materialkostnaden på kursen brukar ligga mellan 200-225 kr. Vad vi kommer att väva är lite olika från kurs till kurs. Det viktiga är att du lär dig uppsättning och att väva olika bindningar i olika kvaliteter och tekniker. Mycket blir bara prover, men ett par större arbeten brukar vi hinna med. Det kan bli kuddsidor, smådukar, tabletter, bildvävar i hel- eller halvlinne och en eller två ullvävar. Vi kommer att ha en opphämta med dragrustning och en med skälblad och halvskaft. Tre damast med skälblad och två plockad damast. Fyra, ev fem damast med dragrustning och en damast med harneskrustning.
Det är bra om man har vävt 8- eller 10-skafts dräll för att lättare kunna tillgodogöra sig kursen.
Vi väver nästan enbart i trissvävstolar eftersom det passar utmärkt till dessa tekniker. Men det är inga problem, bara lite mindre arbete än med kontramarsch. Ett par av vävarna kommer att ha kontramarsch.
Deltagarna, som troligen blir 10, har möjlighet att väva utöver kurstiden

Kurserna håller hög standard och vänder sig till alla som är intresserade av vävning och lämpar sig utmärkt som vidareutbildning för kursledare, väv-och textillärare.
Maila din anmälan till Anna Ivansson kurser@vavmuseum.se eller 0707-172224